RUSSIA SUPPORT

Rusya Vergi Sistemi ve Şirketler Hukuku Hakkında Bilgi Sahibi Olmanın En Kısa Yolu

2018 yılında vergi kanunlarında gerçekleşecek olan başlıca değişiklikler


KDV

Şirketler 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren yeni KDV kurallarına göre ayrı kayıt yürüteceklerdir.

1 Ocak’tan itibaren şirketler, eğer KDV’ ye tabi olmayan operasyonlardan gerçekleştirilen giderlerin oranı % 5’i geçmiyorsa,  aynı anda hem vergiye tabi olan, hem de vergiye tabi olmayan operasyonlara ilişkin satın almalardan ertelenen KDV’ yi indirime alabilirler (VK 170. md, 4. bn). Bunun dışında, şirketler bu operasyonlardan gerçekleştirilen gider oranına bakmaksızın, sadece vergiye tabi olmayan operasyonlara ilişkin satın almalardan KDV’ yi indirime alamazlar. 2017 yılı sonuna kadar, eğer vergiye tabi olmayan operasyonların giderleri üç aylık dönem için % 5’ ten az ise, şirketin ayrı kayıt yürütmeme hakkı vardı. Şirketin ertelenen KDV’si KDV indirimine alınabilirdi, vergiye tabi olmayan operasyonlara ilişkin satın almalardan KDV indirime alınamazdı.

1 Ocak 2018 tarihinden itibaren hurda metal istisnası iptal edildi.

2018 yılından itibaren, hurda metal, hurda demir ve demir dışı hurdaları satan şirketler vergi muafiyet hakkından faydalanamayacaklar. 2018 yılından itibaren bu tür şirketler KDV ödemek zorundadırlar.

Üstelik, tüm operasyonlarından: hem satıştan, hem de satın almadan. 27.11.2017 tarihli 335-FZ nolu Federal Kanun.

2018 yılından itibaren ham deri ve hurda metal alıcıları KDV’ de vergi ajanı olacaklar.

1 Ocak 2018 tarihinden itibaren deri ve hurda metal satın alan şirketler KDV’ den vergi ajanı olmuşlardır. Alıcılar bu tür mallar için gerçekleştirilen ödemeden vergiyi kendileri hesaplayacaklardır. Bunun yanı sıra, alıcının kendisi KDV ödeyip ödemediği önemli değildir. Sçyot-Faktura üzerinde şirket KDV’nin vergi ajanı tarafından hesaplandığına dair işaret koyacaktır. Buna göre, alıcılar ön ödemeler dahil olmak üzere, vergiyi indirmine alabilecektir. Eğer tedarikçi KDV’den muaf ise, sözleşme ve kaynak dökümanlarda KDV’siz olduğunu belirtecektir. Bu durumda verginin hesaplanmasına gerek yoktur.

2017 yılında ham deri ve hurda metal avansı ve satışı sırasında KDV’yi satıcılar hesaplıyordu. 27.11.2017 tarihli 335-FZ nolu Federal Kanun.

1 Ocak 2018 tarihinden itibaren devlet bütçesinden para alan şirketler için ayrı kayıt getirilmiştir.

2018 yılından itibaren şirketler devlet bütçesi sübvansiyonları veya yatırımları sayesinde gerçekleşen satın almalardan doğan ertelenen KDV için ayrı kayıt tutmak zorundadırlar. Ayrıca bu tür satın almalardan ödenen KDV karşılığı indirim alınamaz. Şirket, ertelenen KDV’yi kar giderleri içerisine eklemektedir. Ancak bir şart vardır - giderlerin içerisinde satın alma tutarı da hesaplanmalıdır. KDV’ den ayrı kayıt yürütmeden KDV’ nin giderlere eklenmesi aynı şekilde mümkün değildir. Bugüne kadar şirketlerin KDV’yi ayrı kayıt etme sorunluluğu yoktu. 27.11.2017 tarihli 335-FZ nolu Federal Kanun.

1 Ocak 2018 tarihinden itibaren Tax Free sistemi uygulanacaktır.

Şirketler, malları Avrasya Ekonomi Birliği sınırları dışına çıkaran yabancı gerçek kişi alıcılarına satın almadan doğan KDV’yi tazmin edeceklerdir. Bunun için alıcılar Tax Free sistemine dahil olan ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı listesine eklenen perakende satış şirketlerine başvuracaklardır. Satıcılar, alıcılara VK 169.1. madde 7. bendine uygun olan bilgileri içeren özel bir çek keseceklerdir. Bu çeke göre alışveriş tutarı 10 bin Rubleden az olmaması gerekir. Şirketler bu sisteme gönüllü olarak katılacaklardır. Bunun için şirketlerin aşağıdaki şartlara uymaları gerekmektedir:

• iki yıldan fazla faaliyette bulunmak;

• KDV mükellefi olmak (KDV ödemek);

• Tüm vergi ve ödenekleri gecikmesiz ödemek;

• Hükümetin onayladığı adreslerde bulunmak.

Tax Free sisteminin çalışma şekli şu şekildedir: Şirket, satış evrağı düzenliyor ve Gümrük İşletmesine kesiyor, onlar da Federal Vergi Servisi ne iletiyor. İşbu satış evrağı, eğer yabancı satın alınan malı satın alma tarihinden itibaren üç ay içinde yurtdışına çıkarmış ise, bir yıl içinde gümrükte ilgili indirimden yararlanabilmesi için dayanak olacaktır. 27.11.2017 tarihli 341-FZ nolu Federal Kanun.

2018 yılında ihracatçılar sıfır oranından vazgeçme hakkına sahip olacaklar.

1 Ocak 2018 tarihinden itibaren ihracatçı şirketler en az bir yıl süreyle sıfır oranından vazgeçebilirler. Bunun için, Vergi Dairesine 0 oranını kullanmayacağı üç aylık dönemin en geç 1 ine kadar başvuruda bulunması gerekmektedir. O zaman, malların türüne göre, şirket malların satışı esnasında KDV’yi yüzde 10 veya yüzde 18 oranında hesaplayabilir. Ancak malzeme alıcısına göre farklı KDV oranları kullanılamaz. Daha önce şirketler malların yurtdışına satılması sırasında sıfır oranını uygulamak zorundaydılar. Şirketler sıfır oranını ıspatlamasalar bile, Kanun yüzde 18 ve 10 oranlarının kullanılmasına izin vermiyordu. 27.11.2017 tarihli 350-FZ nolu Federal Kanun.

KURUMLAR VERGİSİ

1 Ocak 2018 tarihinden itibaren şirket kurucusu tarafından verilen mülkiyet vergiye tabi değildir.

Eğer yatırım Medeni Kanunu’na göre yapılıyorsa, kuruculardan gelen bu yatırımların gelirlerin içerisine eklenmesine gerek yoktur. 2018 yılına kadar, kurucular tarafından net aktifleri arttırma amaçlı verilen mülkiyet şeklindeki gelirler vergiden muaftı.

Yeni kural sadece  tüzük sermayesi artışı olmadan gerçekleştirilen yatırım ile ilgilidir. Sermaye yatırımları önceden olduğu gibi ayrı bir madde ile vergiden muaftır. Ayrıca, kuruculardan yüzde 50’den daha fazla oranlı hediyeler de gelirleri arttırmayacaktır (VK 251. madde 1. bent 11. altbendi). Kurucu yatırımlarının nasıl kayıtlara alınacağı hakkında ayrıntılı bilgiyi VK 251. madde 1. bent 3.7 altbendinde bulabilirsiniz (30.09.2017 tarihli 286-FZ nolu Federal Kanun redaksiyonunda).  

2018 ve 2019 yıllarında sayım esnasında tespit edilen aktiflerden vergi ödemeye gerek yoktur.

2018 yılından itibaren şirketler, fikri faaliyetlerin sonuçlarından doğan haklar şeklindeki fazlalıkları kurumlar vergisine tabi tutmamaktadırlar. Bu tür maliyetler artık gelirlere katılmayabilir, eğer şirket bu aktifleri 2018 ve 2019 yılında yapılan sayım esnasında tespit etmiş ise. VK 251. madde 1. bent 3.6 altbendi (18.07.2017 tarihli 166-FZ nolu Federal Kanun yayınında).  

1 Ocak 2018 tarihinden itibaren borçlar en erken alacaklardan başlayarak azaltılacaklardır.

Alacakların karşılıklı borçlar ile azaltılması artık özel bir yöntem ile gerçekleştirilecektir. Öncelikle daha erken oluşmuş olan borçları azaltın. 2018 yılına kadar VK’da bunun hakkında bilgi yoktu, ancak Maliye Bakanlığı bu şekilde yapılması gerektiğini düşünüyordu (20.04.2017 tarihli 03-03-06/1/23835 nolu mektup). Şimdi bu düzen VK’da belirtilmiştir. Bu durum şirketlerin çıkarına değildir, zira 90 günden fazla geçmiş olan eski borçlar rezerve tamamen katılabilir. Eğer gecikme 45 ile 90 gün arasında ise, rezervlere sadece borçların yarısı eklenebilir. VK 266. madde (27.11.2017 tarihli 335-FZ nolu Federal Kanun yayınında).  

1 Ocak 2018 tarihinden itibaren personel eğitimleri ile ilgili masraflar daha fazla giderleştirilebilirler.

2018 yılından itibaren şirketler, ortak formdaki eğitim programları şeklindeki sözleşmeler doğrultusundaki eğitim tutarlarını gider olarak dikkate alabilirler. Diğer bir değişle, şirketin ve eğitim kurumunun personeli birlikte eğittikleri sırada. Örneğin, üretim esnasında eğitim verirken. Eğer şirket personelini ortak formda eğitiyor ise, giderler oluştukları dönemde hesaplanabilirler. Ancak bir şart vardır - bu vergi döneminde eski öğrencilerinden en azından biri şirket ile iş sözleşmesini imzalamalı ve en az bir yıl çalışmalıdır. Bu eklemeler, şirketlerin personelini yetiştirmesinin daha avantajlı olması için getirilmiştir. Örneğin, giderler eğitim için mekanların bulundurulması, öğretmenlerin maaşları, eğitim mülklerinin maliyeti vb. içerisinde giderleştirilebilir. VK 264. madde 3. bendi (18.07.2017 tarihli 169-FZ nolu Federal Kanun yayınında).  

İŞ İLİŞKİLERİ

8 Aralık 2017 tarihinden itibaren personelden maddi zararları tahsil etmek daha zor olacak.

Şirketin, personelinin verdiği zararın hangi hallerde tümünü tahsil etmek için başvuracağı belirlenmiştir. Artık şirketin zararları sadece zarar nedeni yanlış davranış değil de, tam olarak personelin idari suçu (İş Kanunun 243. madde 1. bölümü) olduğu durumlarda tahsil ettirilebilir. Personelden zararların tahsil edildiği diğer şartlar değişmemiştir. ‘Direkt fiili zararlar’ ın tahsil edilmesi için İş Kanunun 238. maddesi kullanılabilir. Örneğin, personelin ofis ekipmanlarına zarar verdiği durumlarda (19. sayfadaki maddelere bakınız). İş Kanunu 243. madde 1. bölümü (27.11.2017 tarihli 359-FZ nolu Federal Kanun redaksiyonunda).

1 Ocak 2018 tarihinden itibaren çalıştırılacak yabancı işçi sayısı azalacaktır.

Karayolları ile sivil ve yük taşımacılığı alanında çalışan şirketler daha az yabancı işçi çalıştırabileceklerdir. Kota azaltılmıştır. Artık yabancı işçi oranı şirket toplam personel sayısının % 28’ini geçmemelidir. 2017 yılında bu oran % 30 idi.

Değişiklikler diğer iş alanlarını etkilememişlerdir. Yabancı işçi çalıştırma oranını ihlal edilmemelidir. Aksi taktirde şirkete 1 milyon Rubleye kadar ceza veya 90 güne kadar faaliyetlerini durdurma cezası uygulanabilir (İdari Ceza Kanunu’nun 18.17. madde 1. bendi). 04.12.2017 tarihli 1467 nolu Hükümet Kararnamesi.

1 Temmuz 2018 tarihine kadar personel evrakları eski üsüle göre düzenlenebilir.

Yeni GOST R 7.0.97–201 Personel Evraklarını Düzenleme standartı yürürlüğe girecektir. Şirketler söz konusu standardı temel alarak, kendi şirket içi regulasyon dokumanlarını geliştirebilirler. Yeni standartta 30 madde yer almaktadır. İçerikleri önceki standarttan farklıdır. Örneğin, dokumana erişim sınırlaması eklenmiştir. Bu madde, personel bordrosu veya personel şahsi bilgileri içeren evraklar için uygulanabilir. Personel evraklarını ve kopyalarını düzenleme kuralları 2017 yaz aylarında kullanıma girecekti. Ancak Rosstandart yeni GOST’lara geçişi ertelemiştir.

Ertelemeye rağmen, şirketler yeni kuralları şimdiden uygulamaya başlayabilirler (daha ayrıntılı bilgi için UNP No 24, 2017, sayfa 10, Çalışma Karneleri kopyalarının yeni düzenlenme kuralları). 25.05.2017 tarihli 435-st Rosstandart Emri.

 

13.03.2018

Archive News


Yabancı şirketini kontrol eden gerçek kişiler. Kontrol edilen yabancı şirket bildirimleri Yeni yabancı işçi çalıştırma kurallarına dikkat Federal Vergi Servisi, eski denetimler ile ilgili olarak, Vergi Kodeksi’ nin 54.1. maddesini kullanmayı yasaklamıştır Vergi Denetmenleri, denetim şirketinden bilgi talep edebilecek Basitleştirilmiş vergi sistemini kullananlar, alınan avansları iade ettiklerinde bu işlemi cari dönemde yansıtabilirler 2019 yılında KDV oranı %20' ye kadar arttırılacak Bilgilendirme zorunluluğu - muhasebe ve hukuk hizmeti veren şirketler Federal Vergi Servisi, müfettişlerin sadece denetim çerçevesince şirketi basitleştirilmiş vergi sisteminden genel sisteme geçirme haklarının olduğunu açıklamışlardır Vergi müfettişleri depozito hesabından para çekemeyeceklerdir Şirket, işten çıkan personeller için prim ödemeyebilir Federal Vergi Servisi taşınan malın nakliyesine ait giderlerin nasıl onaylanacağını açıklamıştır Minimum maaş 11 280 ruble değerinde olacaktır Yabancılar için reklam, katma değer vergisine tabi değildir Değersiz alacakların ne zaman hesaba alınması gerektiği netleştirildi KDV indirimi için gerekli olan belgelerin listesi belirlenmiştir Patent ile çalışan yabancı vatandaş, kişisel gelir vergisini sadece bir kere azaltmaktadır Emeklilik yaşı arttırıldı Yılda 10 milyar ruble değerindeki gelir, şirketlerin büyük vergi mükellefleri olarak kabul edilmelerini sağlayacaktır KDV’ den kaçınma amacıyla malı (sevkiyatı) parçalara bölmek anlamsızdır 2019 yılında yabancılar için kotalar belirlenmiştir Fazladan gerçekleştirilen vergi ödemesi ile, döviz mevzuatının ihlaline dair ceza kapatılamaz Eğer kreditör (mal ve/veya hizmet satıcısı) tasfiye edilmiş ise, borçlu şirket, gelirlerinin içerisine bu borçları dahil edebilir Sabit kıymetlerin ve maddi olmayan aktiflerin satın alınması sırasında tek bir sçyot-fakturadan parça parça KDV indirimi talep edilemez Fazladan tahsil edilmiş olan vergiler, müfettişlikten üç yıl içerisinde geri alınabilir 1 Ocak’ tan itibaren yurtdışında çalışan Rus vatandaşlarına döviz cinsinden maaş ödenebilir Personelin kira ödemesinin tazmininden kişisel gelir vergisinin kesilmesi ve diğer ödeneklerin hesaplanması gerekmektedir 2018 yılında vergi kanunlarında gerçekleşecek olan başlıca değişiklikler